Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η λίστα με τις ΜΚΟ που "λήστεψαν" το ελληνικό δημόσιο


Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ελληνική πραγματικότητα που σχετίζεται με εκατομμύρια ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις με αμφίβολη αποδοτικότητα. 

Σαφώς υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που παράγουν ουσιαστικό και σημαντικό έργο, αλλά δεν είναι λίγες και οι "αρπαχτές" που έχουν γίνει στα πλαίσια "κοινωφελών σκοπών".
Το διάστημα 2002-2007 που η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά χρήματα, ο καθένας μπορούσε να φτιάξει μία ΜΚΟ ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο για να έχει μερίδιο στις αρπαχτές παλι τα κρατικά έσοδα.
Τώρα που η Ελληνική οικονομία είδε τον πάτο του πορτοφολιού, οι οικονομικοί έλεγχοι της κυβέρνησης πρέπει να ερευνήσουν ποιές ΜΚΟ προσέφεραν έργο και ποιές απλά αυγάτευαν τα κέρδη των ιδρυτών τους.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσίευματα υπάρχουν αναρίθμητες μη κυβερνητικές οργανώσεις που  
έχουν ως κύριο μέλημα να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των ιδρυτών τους.
Ενδεικτικά η κυριακάτικη εφημερίδα "Realnews" αναφέρει την περίπτωση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης το οποίο μέσα σε 5 χρόνια πήρε συνολικά 8.985.637 ευρώ, ανεβάζοντας  διαρκώς τη χορηγία του από το 2001 κατά τουλάχιστον 400.000 ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2003 που μπήκε ένα τέλος στην ξέφρενη εκμετάλλευση και η επιχορήγηση έπεσε απότομα απο τα 4.445.217 του 2003 στα 1.900.000 ευρώ το 2004.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περίπτωση της RSE (Religion Science Environment), η οποία διατείνεται ότι προσπαθεί να βρει κοινές οδούς μεταξύ επιστήμης και θρησκείας για το καλό του περιβάλλοντος.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δρα υπο την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου και στη πραγματικότητα βασική της δράση είναι η διοργάνωση συμποσίων στα οποία μετέχουν εξέχουσες θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο.
Οι λέξεις που "πουλάνε" πολύ ως ονόματα ΜΚΟ είναι η ανάπτυξη και η ευαισθησία σε οικολογικά θέματα.
Έτσι, οργανώσεις όπως η Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη (ΑΣΑ) κατάφερε να αποσπάσει 3.057.365 ευρώ απο το κράτος, η Ανθρωπιστική Αναπτυξιακή Συνεργασία (ΑΝΑΝΑΣ) 555.940 ευρώ, η Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη "Αριστοτέλης" 1.419.935 ευρώ και η λίστα δε τελειώνει εδώ, αφού ελληνικά λεφτά διατέθηκαν ακόμα και για την ανάπτυξη χωρών της Παταγονίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ΜΚΟ "Μία Γη" που πήρε 1.124.572 ευρώ και το δίκτυο για τη Δημοκρατία στη ΝΑ Ευρώπη που πήρε 2.492.718 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου