Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς η Σλοβάκα που έβαλε η τρόικα για να επιτηρεί τις ιδιωτικοποιήσεις!


Έβαλαν τη… λύκαινα να φυλάει τα πρόβατα! Στέλεχος της τρόικας που θα συνδράμει στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, κατηγορείται στη χώρα της για διαφθορά.

Η Άννα Μπουμπενίκοβα, πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας (FNM) και υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβακία, επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην επιτροπή της Κομισιόν για την επίβλεψη των ιδιωτικοποιήσεων και στην χώρα μας.

Η Μπουμπενίκοβα φέρεται να είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Σλοβακία, όταν τον Ιανουάριο του 2012, το λεγόμενο σκάνδαλο «Gorilla» έγινε πρωτοσέλιδο στον τοπικό Τύπο. Μια μυστική έκθεση, αποτέλεσμα έρευνας της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αποκαλύπτοντας ότι μέλη των βασικών πολιτικών κομμάτων συνεργάζονταν με χρηματοδότες στα έργα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσίων συμβάσεων με την εδρεύουσα στην Μπρατισλάβα, επενδυτική εταιρεία «Πέντα» να παίρνει τη μερίδα του λέοντος της κρατικής περιουσίας στην πρώην κομμουνιστική Σλοβακία.

Το απόρρητο αρχείο «Gorilla» της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) περιείχε καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, από τις οποίες προκύπτει ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Σλοβακίας δωροδοκούνταν ώστε να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η αυθεντικότητα του αρχείου αμφισβητήθηκε, με τους εμπλεκομένους να κάνουν λόγο για προσπάθεια επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων πριν τις εκλογές, αν και οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για γνησιότητα του μεγαλύτερου μέρους του υλικού. Τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία πληροφοριών (SIS) δεν δόθηκαν στην αστυνομία για έρευνα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στις σχέσεις που είχαν οι διάδοχοι αρχηγοί της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών με τα πολιτικά κόμματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η Μπουμπενίκοβα προτάθηκε ως στέλεχος της τρόικα τον Ιούλιο του 2011 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος. Η εκλεγμένη από τον περασμένο Μάρτιο κυβέρνηση της Σλοβακίας, ζήτησε την επανεξέταση του διορισμού της από το Eurogroup, «για λόγους ηθικής τάξης», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Slovak Spectator», αλλά το πρακτορείο SME, υποστηρίζει ότι το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας δεν έχει αμφισβητήσει τον διορισμό της Μπουμπενίκοβα. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «αν η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) μένει αδιάφορη αναφορικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Μπουμπενίκοβα, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βοηθήσει τους Έλληνες. Αν ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ήταν έστω στο μισό του ρυθμού της Σλοβακίας, θα υπήρχε η ευκαιρία να σωθεί η ευρωζώνη», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει «όπως αναφέρεται στο έγγραφο του σκάνδαλου Gorilla, η Μπουμπενίκοβα είναι πολύ αποτελεσματική. Το να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. πριν τη λήξη της προθεσμίας το 2015 θα πρέπει να είναι παιχνιδάκι γι’ αυτήν».

Πηγή: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου