Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ και ΜΚΟ ΚΑΠΠΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (με Στέφανο Μάνο) 

Σχέδιο ΚΑΠΠΑ για τα ακίνητα του δημοσίου
Νέο σχέδιο για την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, παρουσίασε η πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, μια ΜΚΟ που δημιούργησαν ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ και ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος.
Πρόκειται για μια παραλλαγή του περίφημου πλέον σχεδίου Eureka που κατέθεσε πριν μερικές ημέρες η γερμανική εταιρεία Roland Berger και το οποίο προέβλεπε την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία σε αντάλλαγμα 125 δις ευρώ.
Η πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ καταθέσει μια παραλλαγμένη πρόταση η οποία έχει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση. Η Ελλάδα θα μπορεί όποτε θέλει να επαναγοράσει την περιουσία της.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την αξιοποίηση περιουσία 300 δις:

• Ξένοι αποτιμητές θα κάνουν εκ νέου αποτίμηση της περιουσίας του κράτους.

• Θα δημιουργηθούν 15 εταιρείες στις οποίες θα περάσουν τα ακίνητα σε ομάδες.

• Κάθε εταιρεία θα προχωρεί στην έκδοση ομολόγου, το οποίο θα έχει την εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το ομόλογο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας (δηλαδή από 10 έτη και πάνω) και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή αξιολόγηση, δεδομένου ότι η εγγύησή τους θα είναι τα ακίνητα του Δημοσίου.

• Τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF).

• Στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου και εφόσον το Δημόσιο αποπληρώσει το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επιστρέφει στην κυριότητα του κράτους. Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, τότε το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.

• Οποτε το κράτος έχει ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορεί να αγοράζει το ομόλογο και να ανακτά την κυριότητα των ακινήτων.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει άμεσα ποσά που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και θα τα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους κατά περίπου 50 - 60% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου