Ιδεολογική τοποθέτηση
Η ασφάλεια των πολιτών, ο σεβασμός και η τήρηση των νόμων από όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα, αποτελούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις του Κράτους.
Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ζουν στη χώρα τους ασφαλείς και ελεύθεροι, χωρίς να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους χάριν κομματικών συμφερόντων και πολιτικού κόστους.
Η Δημόσια Ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιούσιας των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμα ούτε αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσης, η τρόπο επιβολής κομματικής γραμμής.
Η Ελλάδα, με σεβασμό στην ιστορία της, στις διεθνείς συνθήκες και στον πολιτισμό της, πρέπει να γίνει και πάλι μία χώρα ασφαλής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει σε μη ασφαλές περιβάλλον.
Βασικές αρχές
Αξιοκρατία και διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας με εκσυγχρονισμό και ορθή κατανομή του προσωπικού , ώστε οι ευσυνείδητες και άοκνες προσπάθειες της πλειονότητας των Ανδρών και γυναικών των Σ.Α να αποδώσουν επιτέλους τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Εντατικοποίηση του ελέγχου των εισερχομένων στη χώρα από ξηράς και θαλάσσης ώστε να μειωθεί δραστικά ο δείκτης εγκληματικότητας που οφείλεται σε αλλοδαπούς.
Εντατικοποίηση των περιπολιών. Δεν νοείται απουσία περιπολιών στις γειτονιές η στις ακτογραμμές, ενώ παρατηρούνται κατάμεστα επιτελικά η κομματικά γραφεία.
Θεσμοθέτηση αυστηρών διαδικασιών ελέγχου και σκληρών ποινών για το προσωπικό των Σ.Α. που εμπλέκεται σε κυκλώματα διαφθοράς, με αποτέλεσμα να έχει απολεσθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και το ηθικό της μεγάλης πλειοψηφίας των πιστών στο καθήκον τους στελεχών.
Αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια σε τοποθετήσεις, μεταθέσεις, προαγωγές και απαγόρευση δυνατοτήτων κομματικών η άλλων παρεμβάσεων.
Ο τρόπος εκπαίδευσης πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών με θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση και όχι μια στείρα μαθητεία. Συνεχείς μετεκπαιδεύσεις καθ όσον η υφή της παραβατικότητας καθημερινά αλλάζει.Το προσωπικό θα ασχολείται αποκλειστικά με τα καθήκοντα που απορρέουν από τους αντίστοιχους κανονισμούς, για την προστασία και αρωγή του συνόλου των πολιτών και όχι σε υπηρεσίες και μάλιστα μη αστυνομικού ενδιαφέροντος, υψηλόβαθμων πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ κρατικών και μη παραγόντων.
Διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε τα Σ.Α. να μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι σε υψηλό επίπεδο. Η όποια περικοπή κονδυλίων έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας και της αρωγής του πολίτη.
Προτάσεις
Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των τριών σωμάτων με κατευθύνσεις, στρατηγική, στόχους, χρονικά στάδια υλοποίησης, ανακατανομή της Οργανικής Δύναμης των φορέων, με βάση τα νέα πληθυσμιακά, εγκληματολογικά και διοικητικά δεδομένα.
Επαναπροσδιορισμός της δράσης των υπηρεσιών, με εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων και του τρόπου αξιολόγησης της αποδοτικότητας. Η αποδοτικότητα θα κρίνεται με αντικειμενικά αστυνομικά, πυροσβεστικά, λιμενικά κριτήρια και δεν θα αποτελεί μια γραφειοκρατική διαδικασία.
Βελτίωση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών, αποσπάσεων, μεταθέσεων, έτσι ώστε να πρυτανεύσει η αξιοκρατία και δι αυτών να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και όχι το κόμμα η άλλο προσωπικό συμφέρον.
Θέσπιση κανόνων ομαλής εκροής ανωτάτων στελεχών και περιορισμού των αποστρατειών.
Ουσιαστική αναβάθμιση της εν γένει εκπαίδευσης, συντήρησης και μετεκπαίδευσης, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας. Μελέτη για την δημιουργία Ακαδημίας Λ.Σ.
Ενίσχυση του αστυνομικού σώματος με προσωπικό ειδικών καθηκόντων (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κλπ) στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων και στελέχωση των ομάδων Δ.Ι.Α.Σ. με κατάλληλο σε αριθμό και εκπαίδευση προσωπικό.
Αναδιάταξη, επιτελικός σχεδιασμός των Λιμενικών Περιφερειακών Διοικήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου