Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ιδεολογική τοποθέτηση

Το δικαίωμα της ψήφου του πολίτη έχει κεφαλαιώδη σημασία για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμά του είτε το ασκεί είτε όχι.
Η επιλογή του εκλογικού συστήματος καθορίζει το βαθμό της δημοκρατίας και τον αληθινό κοινοβουλευτισμό.
Το εκλογικό σύστημα της «ενισχυμένης αναλογικής», υπό το πρόσχημα των «σταθερών κυβερνήσεων», αλλοιώνει τη λαϊκή έκφραση και συνιστά αναίρεση της λαϊκής κυριαρχίας.
Η ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βουλήσεως είναι η εξασφάλιση της λαϊκής κυριαρχίας. Έκφραση που συστηματικά νοθεύτηκε από την εκλογική νομοθεσία της μεταπολιτευτικής περιόδου με στόχο την διαμόρφωση των πλειοψηφικών μονοκομματικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της κομματοκρατίας στην Πατρίδα μας. Αίτιο της γενικευμένης παρακμής στην κοινωνία μας.
Καθορισμός των βασικών αρχών του εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα και όχι στο νόμο.

Βασικές αρχές

Αρχή της καθολικής, άμεσης και μυστικής ψηφοφορίας.
Αρχή της ισότητας των ψήφων των πολιτών. Ισότητα όχι μόνο σε όσους πολίτες ασκούν το δικαίωμα αλλά και σε όσους δεν το ασκούν.
Δεν αναγνωρίζουμε την υποχρεωτικότητα της ψήφου των πολιτών. Στη σημερινή κοινωνία η άσκηση του δικαιώματος αυτού ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη. Οι πολίτες που ψηφίζουν έχουν ισότιμα πολιτική αντίληψη με αυτούς που δεν ασκούν το δικαίωμα αυτό. Η αποχή από την κάλπη αποτελεί ύψιστη πολιτική πράξη, υπό τις παρούσες εκφυλιστικές συνθήκες του πολιτικού συστήματος εξουσίας, για κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη, παρά το γεγονός ότι σήμερα ευνοεί το φαύλο δικομματισμό.
Αναγνωρίζουμε παραγωγή πολιτικού αποτελέσματος, κατά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, όχι μόνο από τους ψηφίσαντες πολίτες, αλλά και από τους μη ψηφίσαντες.
Ο μη συνυπολογισμός της αποχής καθώς και της λευκής ψήφου στην παραγωγή του πολιτικού αποτελέσματος παραβιάζει την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος και αναιρεί ανεπίτρεπτα την ουσία της Δημοκρατίας. Ο κάθε πολίτης έχει μία ψήφο και είναι νομικά ισοδύναμη είτε καταμετράται είτε όχι.
Δεν είναι δυνατό να απέχει το 50% του εκλογικού σώματος από τις εκλογές και να διανέμονται στους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων 300 έδρανα του Κοινοβουλίου.
Σύνδεση του ποσοστού του εκλογικού σώματος που ψηφίζει και ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα με τον αριθμό των εισερχομένων βουλευτών στο Κοινοβούλιο.
Αν μέρος του Ελληνικού Λαού δεν προσέρχεται στις κάλπες σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο και πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του. Δεν θα εισέρχεται ο αντίστοιχος αριθμός βουλευτών που αναλογεί στο ποσοστό της αποχής των Ελλήνων πολιτών και της λευκής ψήφου. Η αποχή θα έχει έμπρακτες και άμεσες συνέπειες για το πολιτικό σύστημα εξουσίας.
Ο αριθμός των βουλευτών που θα εισέρχονται στο Κοινοβούλιο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα είναι κυμαινόμενος ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Λαού και των καταμετρημένων λευκών ψήφων.
Η άκυρη ψήφος είναι άκυρη διότι αυτό επιθυμεί ο πολίτης.

Προτάσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος ορίζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 200 και μεγαλύτερος των 300. Αυτά θα αποτελέσουν τα όρια του κυμαινομένου αριθμού των βουλευτών.
Κάθε 1% ποσοστό του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τους σε ισχύ εκλογικούς καταλόγους, που απέχει συνυπολογιζόμενης και της λευκής ψήφου αναλογεί σε 1 έδρα.(π.χ. Ποσοστό 50% αποχής + λευκή ψήφος αντιστοιχεί σε 250 εισερχόμενους βουλευτές).
Καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος χωρίς καμία παραχώρηση εδρών στον εκλογικό σχηματισμό που πλειοψηφεί.
Διατήρηση του ποσοστού 3%, σε όλη την επικράτεια, ως βάση για τα εισερχόμενα πολιτικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου