ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ υπογράφηκε σήμερα η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), με την Ελλάδα να υποχωρεί στην βασική απαίτησή της να γίνει πρώτα δεκτός ο καθορισμός της ΑΟΖ, από την Αλβανία, όπως είχε συμφωνηθεί το 2009 και εν συνεχεία ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανία.
Η απαίτηση της Αθήνας απορρίφθηκε από τα Τίρανα και παρά το γεγονός ότι φωνές τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο Άμυνας επέμεναν να μην χαθεί ο μοναδικός μοχλός ουσιαστικής πίεσης προς τα Τίρανα, προκειμένου να λυθεί το θέμα της ΑΟΖ (την οποία ακύρωσε το τουρκικό λόμπι της Αλβανίας, πρωτοστατούντων των στελεχών της
"Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας") η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα και η Ελλάδα έχασε μία ακόμα ευκαιρία.
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν διατυπώσει την δυσθυμία τους για την καθυστέρηση στην υπογραφή, ειδικά από την στιγμή που ο South Stream είχε γίνει πράξη και πίεσαν ασφυκτικά, όχι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών (σιγά ... το δύσκολο: Να πείσουν τα "κεντρικά" να υπογράψει το "υποκατάστημα"!), όσο σε επίπεδο Μαξίμου, όπου πατριωτικές φωνές (ναι, ευρυχώς υπάρχουν και τέτοιες φωνές μέσα στην κυβέρνηση...) προέβαλαν αντίσταση και ήθελαν να ακουλουθηθεί η εθνική λογική και να πιεστεί μέχρι τέλους η Αλβανία.
Η συμφωνία υπογράφηκε στις 12:00 το μεσημέρι από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Αλβανό αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής από τον υπουργό Ανάπτυξης Corrado Passera.
Στην Τελετή Υπογραφής παρίσταντο όλο το αμερικανικό "μπλοκ": Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, Αλβανοί κλπ
Τώρα απομένει να καταφέρουν να μεταφέρουν και ποσότητες από το κοίτασμα Shah Deniz II, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για την δυνατότητα του κοιτάσματος ή των διαθέσιμων ποσοτήτων του κοιτάσματος να ικανοποιήσει τις ανάγκες των χωρών της κοινοπραξίας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αποτελεί ήττα της Ελλάδας το ότι υπογράφηκε ο TAP, χωρίς να λυθεί το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία. Και αν η Αθήνα αδυνατεί να πιέσει αποτελεσματικά την Αλβανία, φαντασθείτε τι έχει να γίνει με την Τουρκία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
και δεν πέρασαν λίγες ώρες και παραχωρήθηκε το λιμάνι του Δυρραχίου σε τούρκους...
ΑπάντησηΔιαγραφή