Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η βρώμικη δωδεκάδα του παγκόσμιου κώδικα τροφίμων




Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Ο παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων {CODEX ALIMENTARIUS} ιδρύθηκε το 1961 απο τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας {FAO} και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας {WHO} των Ηνωμένων Εθνών{ΟΗΕ} με σκοπό την δημιουργία κανόνων για την προστασία του καταναλωτή για τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνει,και την διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.Στην πραγματικότητα όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν η προστασία των πολυεθνικών τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου{ΠΟΕ}.Ο Henry Kissinger είχε πει « αν θέλετε να ελέγξετε τα έθνη έλεγξε το πετρέλαιο,αν θέλετε να ελέγξετε τους λαούς έλεγξε τα τρόφιμα» και αυτόν ακριβώς τον ρόλο ανέλαβε η Επιτροπή του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων{CODEX ALIMENTARIUS}.

Στην Επιτροπή του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων μετέχουν 147 χώρες και εκδίδουν τους Κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων οι οποίοι δεν είναι μεν υποχρεωτικοί για τις χώρες –μέλη άμεσα,έμμεσα όμως είναι υποχρεωτικοί ...αφού υιοθετούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου {ΠΟΕ} και έτσι σε οιανδήποτε διένεξη για την ασφάλεια των τροφίμων δικαιώνεται από τον ΠΟΕ εκείνη η χώρα που έχει αποδεχθεί τους κανονισμούς ασφάλειας του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων{ΠΚΤ}.

Για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του ΠΚΤ,Codex Alimentarius,παρουσιάζω την βρώμικη δωδεκάδα των παρακάτω ενεργειών του

-1.δεν έφερε καμία αντίρρηση για την εμπορία μεταλλαγμένων τροφίμων αντίθετα την υποστήριξε θερμά,παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

-2.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων,παρα τις σοβαρές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

-3.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε να μην αναγράφεται στην ετικέτα ότι ένα τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά.

-4.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε και επέτυχε το κρέας και τα προϊόντα ζώων{γάλα,αυγα,αλλαντικά κλπ} που τράφηκαν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές να μήν αναγράφεται στην ετικέτα οτι κατανάλωναν μεταλλαγμένες ζωοτροφές..

-5.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην παραγωγή ,εμπορία και επισήμανση κλωνοποιημένων κτηνοτροφικών ζώων {πρόβατα,αγελάδες ,κλπ} παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα στην υγεία και τις μεθόδους ελέγχου και κυριως το τεράστιο θέμα της βιοηθικής με την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

-6.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην χρήση ορμονών και αντιβιοτικών σε κτηνοτροφικά ζώα με σκοπό την γρήγορη ανάπτυξη και πάχυνση τους παρά τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.

-7.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην χρήση προσθέτων{συντηρητικών,χρω στικών,ομογενοποιητών,κλπ} παρά το γεγονός άτι κάποια από αυτά αποσύρονται λόγω επικινδυνότητας στην ανθρώπινη υγεία.

-8.δεν έφερε καμία αντίρρηση στον περιορισμό της χρήσης βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής παρά την διαχρονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα τους.

-9.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην απαγόρευση της καλλιέργειας που δεν προέρχονται από αγροτικές βιομηχανίες σπόρων από ιδιώτες.

-10.δεν έχει φέρει καμία αντίδραση στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση καλλιέργεια και εμπορία παραδοσιακών βοτάνων που επί χρόνια χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και από εδώ και στο εξής θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης μόνο των φαρμακευτικών εταιρειών.

-11.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση παραδοσιακών ιατρικών όπως της κινεζικής και της ινδικής και της βοτανοθεραπείας παρά το γεγονός ότι επί αιώνες χρησιμοποιούνται και τώρα μοναδικό όφελος θα εχουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

-12.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην αύξηση των ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων παρά την ενδεχόμενη τοξικότητα τους ή και καρκινογόνο δράση τους και υποστήριξε την συντήρηση τροφίμων με ραδιενεργό ακτινοβολία παρά τους κινδύνους αλλοίωσης των τροφίμων.

.Είναι γεγονός ότι ο ΠΚΤ είναι όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που στην ουσία προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των τροφίμων και των φαρμάκων.Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Monsanto,η Du Pont,η Novartis,η Agrevo αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους μεταλλαγμένους σπόρους,τα πρόσθετα των τροφίμων,τα εντομοκτόνα και τα άλλα φυτοφάρμακα,τις βιταμίνες και τα άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιτροπή του ΠΚΤ δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για την προστασία του καταναλωτή αντίθετα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών από την οδηγία για την μείωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής θα επιφέρει μέσα σε μια δεκαετία τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από εκφυλιστικές ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν όπως καρδιαγγειακές παθήσεις,υπέρταση.αρθρίτιδ α,κλπ.¨Αν αναλογισθούμε ότι οι ρυθμίσεις για μείωση των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής θα συνοδεύονται και από ρυθμίσεις που θα επιβάλουν την ακτινοβόληση των τροφίμων,την χρήση ορμονών και αντιβιοτικών στα κτηνοτροφικά ζώα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο ΠΚΤ θα συμβάλλει στην μαζική εξόντωση του πληθυσμού.¨δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

*Ο Νίκος Κατσαρός είναι πρ. πρόεδρος ΕΦΕΤ, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη {ΕΕΔΥΕ}

Πηγή
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου