Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

διάφορα οικονομικά (ενημέρωση 4 Φεβ 2013)


AKINHTA

Τεκμήριο για την εφορία τα τακτοποιημένα αυθαίρετα

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν και πάλι οι 500.000 περίπου πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετα τους, αφού όλα πλέον δείχνουν οτι οι τακτοποιημένοι χώροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις και να προσμετρηθούν στα τεκμήρια για την ακίνητη περιουσία.
Στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τακτοποιημένων χώρων, το τεκμήριο σχεδόν διπλασιάζεται.
Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στους δυο συζύγους (50%-50%), σε τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ, και στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν αλλάξει χρήση (τακτοποιηθεί) βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν τώρα 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι. Κι ενώ έως πέρυσι το τεκμήριο θα ήταν 1.600 ευρώ τώρα αυτό αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ.
Για την ίδια περίπτωση, σε μέση τιμή ζώνης (έως 4.999 ευρώ) το τεκμήριο απο 2.240 ευρώ αυξάνεται σε 4.060 ευρώ και στις ακριβές τιμές ζώνες (άνω των 5.000 ευρώ) το τεκμήριο απο 2.720 ευρώ αυξάνεται κατά 2.210 ευρώ και διαμορφώνεται σε 4.930 ευρώ.
Τα τεκμήρια εκτινάσσονται σε περιπτώσεις που το διαμέρισμα ανήκει κατά 100% σε έναν φορολογούμενο. Σε αυτή τη περίπτωση και με το παραπάνω
παράδειγμα, το τεκμήριο για τη χαμηλή τιμή ζώνης, αυξάνεται απο 3.200 ευρώ σε 5.800 ευρώ, για τη μέση τιμή ζώνης, απο 4.480 ευρώ σε 8.120 ευρώ και στην υψηλή τιμή ζώνης απο 5.440 σε 9.860 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει σχέδιο για νομιμοποίηση εκκατομμυρίων αυθαιρέτων. Ολα δείχνουν οτι με ένα φτηνό πρόστιμο θα δοθούν οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίες σε όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων σε κτίρια με νόμιμη άδεια υπό τη προυπόθεση να μην ξεπερνούν το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου (ιδεατό στερεό).
Ήδη σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται τα περίπου 350.000 απο τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία τακτοποίησης. Κι αυτοί ενδέχεται, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να ειναι οι πρώτοι που θα πάρουν αυτόματα τη νομιμοποίηση. Για τις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, η νομιμοποίηση αναμένεται να δοθεί μέσω απο διάφορα εργαλεία, όπως ενδεχομένως οι "τράπεζες γης", μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά που έχει υπερβεί, αγοράζοντας συντελεστή δόμησης ως "άϋλο τίτλο".
Εξάλλου, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω ενός παραβόλου 500 ευρώ σε όσους έχουν πολεοδομικές παραβάσεις που αίρονται με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, όπως για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης στο 50% των υπόγειων χώρων που ενώ θεωρούνταν παράβαση με τον παλιό ΓΟΚ πλέον μπορεί να γίνει νόμιμα.



ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 4/2
 

«Τσουχτερά» πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Του Κώστα Τσαχάκη
Αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα και ποινές θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρεί μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων να φρενάρει τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να στείλει ειδοποιητήρια στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων με τα οποία θα ζητά εντός οκτώ ημερών την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για Ι.Χ., 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσυκλέτες.
Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς προσεγγίζουν το 1,5 εκατ. (συμπεριλαμβάνονται και τα δημόσιας χρήσης).
Για τον σκοπό αυτό είναι έτοιμη νομοθετική ρύθμιση (έχει αναρτηθεί για διαβούλευση) η οποία αλλάζει τα δεδομένα στους ελέγχους και τις ποινές.
Πιο αναλυτικά στη ρύθμιση προβλέπονται τα ακόλουθα:
  • Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει την διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.
  • Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
  • Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.
  • Στις περιπτώσεις που από τους τακτικούς ελέγχους της αστυνομίας εντοπιστεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα προβλέπεται:
  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.
  • Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος για τρία χρόνια.
  • Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 2/2 11:12
 
 

Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα ακίνητα

Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα.
Η διακομματική επιτροπή για το νέο φορολογικό σύστημα που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη συμφώνησε ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα θα υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές χαμηλότερους του 2%. Το ακριβές ύψος του αφορολογήτου ορίου δεν καθορίστηκε, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το όριο αυτό θα είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ και θα εφαρμόζεται σε ατομικό επίπεδο.
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολόγητου, τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.

 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 2/2
 

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για την παράνομη απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων

Του Γιώργου Γάτου
Με πρόστιμο από 3.000 ευρώ - 5.000 ευρώ θα τιμωρείται ο εργοδότης που εντοπίζεται να απασχολεί παράνομα επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο ενώ κυρώσεις (στέρηση του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας για 2 χρόνια και καταβολή 1 επιδόματος) θα αντιμετωπίζει και ο άνεργος. Η ρύθμιση που αποκαλύπτει η «Η.τ.Σ» προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ, το οποίο πρόκειται να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Η πλήρης ρύθμιση προβλέπει ότι «αν κατά τη διάρκεια ελέγχου από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ διαπιστώνεται, ύστερα από αμελλητί διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, επιβάλλονται πλέον των προβλεπόμενων στο άρθρο 25 του ν. 3996/2011 και πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ίδιου νόμου οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις:
Στον εργοδότη πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο ή πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο όταν έχει προηγηθεί εικονική καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.
Στο παρανόμως απασχολούμενο - επιδοτούμενο άνεργο, πρόστιμο ύψους 1 μηνιαίου βασικού επιδόματος ανεργίας και αποστέρηση του δικαιώματος λήψης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 2 ετών από την έκδοσης της απόφασης διακοπής της επιδότησης.
Μειώσεις επιδοτήσεων
Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για την παράνομη απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων αποφασίστηκαν να θεσμοθετηθούν καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι άνεργοι που λαμβάνουν το («κουρεμένο») επίδομα του ΟΑΕΔ το συμπληρώνουν απασχολούμενοι ακόμη και στον ίδιο εργοδότη. Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2013 προβλέπει, πάντως, μείωση κατά 309 εκατ. ευρώ (στο 1,124 δισ. ευρώ από 1,433 δισ. ευρώ) του κονδυλίου για τις επιδοτήσεις ανεργίας λόγω αυστηροποίησης των όρων επιδότησης και παρά τη συνεχιζόμενη, ως συνέπεια της ύφεσης, αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων.

 
 
 
 

Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για την έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας σε ελ. επαγγελματίες

 
February 04, 2013
 
Το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες ανάβει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική απόφαση είναι έτοιμη και υπογράφεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου