Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για την Εισαγγελική Αρμοδιότητα της ΒουλήςΠΡΟΣΟΧΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την Εισαγγελική Αρμοδιότητα της Βουλής


  1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η ΙΕ΄ Βουλή (δηλαδή η τωρινή) είναι η μόνη αρμόδια για να ασκήσει το εισαγγελικό της καθήκον για τα ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όσοι διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί κατά τη διάρκεια της ΙΓ΄ Βουλής.
  2. Αυτή την αρμοδιότητα η Βουλή μπορεί να την ασκήσει μέχρι το πέρας της β΄ τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
  3. Εν προκειμένω, η β΄ τακτική σύνοδος της παρούσης Βουλής (ΙΕ΄) άρχισε 1.10.2012 και λήγει 6.10.2013. Αυτή είναι η λεγόμενη «αποσβεστική προθεσμία» εντός της οποίας οφείλει να ασκήσει η Βουλή τον εισαγγελικό της ρόλο. Θα πρέπει δηλαδή, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, να γίνει η πρόταση άσκησης δίωξης από 30 τουλάχιστον βουλευτές, στη συνέχεια η Βουλή να συγκροτήσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και να εισαχθεί το πόρισμα της επιτροπής αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής που αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, σε μυστική ψηφοφορία. Στη συνέχεια, η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στον Ειδικό Ανακριτή του Αρείου Πάγου ως Ειδικού Δικαστηρίου, να γίνει κύρια ανάκριση, να εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου και να γίνει επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος με κλήση για τη δικάσιμο του Ειδικού Δικαστηρίου. Όλα αυτά, έως 6-10-2013.
  4. Εάν η ΙΕ΄ Βουλή διαλυθεί εντός της β΄ τακτικής συνόδου χωρίς να ολοκληρωθεί η ανωτέρω εισαγγελική διαδικασία της Βουλής, η επόμενη Βουλή δεν έχει εισαγγελική αρμοδιότητα για τα εγκλήματα που αφορά η μήνυση εσχάτης προδοσίας.
Εάν η ΙΕ΄ Βουλή δεν ασκήσει τα εισαγγελικά της καθήκοντα μέχρι 6-10-2013, σύμφωνα με τα παραπάνω υπ΄αριθμ. 3, ή εάν διαλυθεί, ΤΟΤΕ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Πρωθυπουργών/υπουργών/ υφυπουργών.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα ανακοινώνονται προθέσεις αρχηγού Κόμματος περί διάλυσης Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Με δεδομένο ότι η μήνυση κατά Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και λοιπών είναι ήδη στη Βουλή από 10-10-2012, και με δεδομένη τη γνώση όλων των πολιτικών και των κομμάτων περί της ύπαρξης αυτής της μήνυσης στη Βουλή, δημιουργούν απορίες οι δηλώσεις πολιτικών περί διάλυσης Βουλής, καθόσον η διάλυση της Βουλής οδηγεί σε εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων και παραγραφή της αρμοδιότητας της Βουλής για δίωξη.

Ένα έχω να δηλώσω: είτε αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η αποσβεστική προθεσμία είτε διαλυθεί η Βουλή, που αποτέλεσμα και τα δύο θα έχουν την εξάλειψη του αξιοποίνου, δηλαδή τη μη δυνατότητα δίωξης ενός μη παραγεγραμμένου εγκλήματος, της εσχάτης προδοσίας, οι υπεύθυνοι της παραγραφής θα αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.
Και σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα δικαστούν από τη Βουλή. Τους περιμένουν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών ή, λόγω μείζονος ενδιαφέροντος, η Ολομέλεια Εφετών του Εφετείου Αθηνών (κατ΄άρθρ. 29 ΚΠΔ).

------------------------------------------
ΝΤΟΡΑ Λ. ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
(21-10-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου