Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Ποντιακή Γενοκτονία: Μια ανοιχτή πληγή της Μνήμης

alithina-senaria-4Αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3, που μεταδίδονται απόψε, Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 23:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 19 Μαΐου, στις  21:00, Ημέρα Μνήμης για τη μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου κατά την οποία συντελέστηκε η Ποντιακή Γενοκτονία, αλλά και ενενήντα χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης, χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν στον Εύξεινο Πόντο για να γνωρίσουν τον τόπο των προγόνων τους. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, απόγονοι προσφύγων από τους νομούς Πέλλας και Πιερίας επισκέπτονται το χωριό Άργος, στην περιοχή της Νεοκαισαρείας.
Ο Νίκος Ασλανίδης καταγράφει με το φακό της εκπομπής τη συγκίνηση και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, όταν αντικρίζουν τα σπίτια των παππούδων
τους. Η πλέον συγκλονιστική, όμως, στιγμή είναι όταν εντοπίζουν τα κοιμητήρια των προγόνων τους και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα σκορπισμένα τους οστά για τα μεταφέρουν στην Ελλάδα, ώστε γίνει ο ενταφιασμός τους.
Οι Έλληνες του Πόντου οργανώθηκαν δυναμικά και ανέπτυξαν αντάρτικη δράση ενάντια στους Τούρκους. Ονομαστοί καπετάνιοι και παλικάρια αντιστάθηκαν ηρωικά στις τουρκικές θηριωδίες, ωστόσο η ιστορία τους παραμένει άγνωστη στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ένας από τους πιο γνωστούς καπετάνιους του Δυτικού Πόντου ήταν ο Ευκλείδης Κουρτίδης, ο οποίος πολέμησε τους Τούρκους επί επτά χρόνια και με περιπετειώδη τρόπο κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, για να βρει τελικά τραγικό θάνατο σε ένα δυστύχημα.
Οι αντάρτες του Πόντου έβγαιναν στο βουνό σε μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γενναιότητας και ηρωισμού υπήρξαν δύο ακόμη άνθρωποι: Ο καπετάν Κοτσά Αναστάς, ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, δηλαδή, που άρχισε τη δράση του σε ηλικία μόλις 12 ετών, καθώς και ο Σόλωνας Αποστολίδης, αντάρτης κι αυτός από παιδί. Ο Αποστολίδης, σε ηλικία 14 ετών, τραυματίστηκε από τούρκικο βόλι και κατάφερε να το αφαιρέσει μόνος του. Εκείνο το περιστατικό έγινε η αιτία να επιλέξει την ιατρική και να γίνει χειρουργός. Ο γιος του, έχοντας ακούσει πολλά για τις ηρωικές πράξεις των προγόνων του, είναι ένας από τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν τον Πόντο για να αναζητήσει τις ρίζες του. Ένα ταξίδι προσκύνημα, ελάχιστος φόρος τιμής στα ιερά χώματα των παππούδων και κυρίως, βάλσαμο για τη μνήμη.
     
Μεταδίδεται: Πέμπτη,15 Μαΐου στις 23:00, σε επανάληψη Κυριακή, 19 Μαΐου στις 21:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Ηλίας Γεωργακόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου