Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πρόστιμα επιφέρει η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης



         
Πηγή: Express.gr  21/06/12-08:23

Του Στέλιου Κράλογλου

ΜΕ πρόστιμα απειλεί... από τώρα το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που δεν θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί ποια ΑΦΜ υποβάλλουν έντυπα ή ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση με στόχο να εντοπίσει όσους αγνοήσουν το κάλεσμα της εφορίας.

Με τη λήξη της προθεσμίας θα γίνουν διασταυρώσεις για να ελεγχθεί εάν όσοι υπέβαλαν πέρυσι δήλωση υπέβαλαν και φέτος. Όσοι δεν καταθέσουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα δεχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιστολή από τη ΓΓΠΣ, που θα τους υποχρεώνει να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογικής τους δήλωση. Η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης επιφέρει όμως και σημαντικές συνέπειες:

Για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης του 1% επί του φόρου που προκύπτει.
Σε περίπτωση μηδενικού φόρου ή σε περίπτωση επιστροφής φόρου προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο που μπορεί να περιοριστεί στα 40 ευρώ.

Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης χάνεται η δυνατότητα να καταβληθεί ο φόρος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την παραλαβή του εκκαθαριστικού. Σε διαφορετική περίπτωση, το χρέος θεωρείται ληξιπρόθεσμο.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.180.000 φορολογικές δηλώσεις (το σύνολο των υπόχρεων ανέρχεται σε 5,4 εκατομμύρια), εκ των οποίων οι 195.000 έχουν υποβληθεί έντυπα στις εφορίες και οι 985.000 ηλεκτρονικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου