Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το real estate της τρόικας με τα στρατιωτικά φιλέτα



Τελειωμό δεν έχουν οι -στην κυριολεξία- τρελές απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν έφταναν, φαίνεται, οι μειώσεις μισθών των στελεχών που έχουν αγγίξει το 50% από το 2010, δεν τους ικανοποίησε το γεγονός ότι το στράτευμα έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ισχύος του, καθώς από το 2009 και μετά δεν έχει παραγγελθεί, πολύ περισσότερο δεν έχει παραληφθεί, ούτε μια καινούργια… βίδα, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ειδικότερα, μόλις πριν από λίγες ημέρες το πρόθυμο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του -κατά τα άλλα αριστερού- υπουργού Αντώνη Μανιτάκη απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με το οποίο ζητούσε κατόπιν εντολής της τρόικας να του γνωστοποιήσει έως την περασμένη Δευτέρα τους φορείς εκείνους που μπορούν να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφτανε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση έξι φορέων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, πρότεινε την κατάργηση και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλο υπουργείο για το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), το Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας, το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας και το Ταμείο Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, πρότεινε την κατάργηση της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) και τη συγχώνευση του Αλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας και το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η «κυριακάτικη δημοκρατία», αυτές οι προτάσεις μπορεί για κάποιους από τους φορείς να δείχνουν αθώες, ωστόσο μόνον τέτοιες δεν είναι, καθώς συνδέονται με την επιθυμία της τρόικας να βάλει στο χέρι προνομιούχες εκτάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΛΑΕΔ μπορεί να αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου». Είτε μέσω πώλησης είτε ακόμη και με κατάσχεση, σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά, ακίνητα και εκτάσεις που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μπει στη λίστα του real estate των δανειστών μας. Στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στην κατοχή τους πολλά και σημαντικότατης αξίας ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το
Σαρόγλειο στο οποίο στεγάζεται η ΛΑΕΔ, στρέφεται κυρίως το ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουν όσοι έχουν εικόνα των ακινήτων, το κτίριο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού στην Πλάκα και όχι μόνο.

Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών είναι άλλο ένα παράδειγμα. Ολη αυτή η συζήτηση έχει αρχίσει πλέον να προκαλεί σκέψεις ακόμη και για κτίρια και εγκαταστάσεις που ακόμη και παραμικρή πιθανότητα πώλησής τους έμοιαζε αδιανόητη πριν από μόλις λίγους μήνες. Στο Π.Ν. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Την ιστορική σχολή που βρίσκεται σε σημείο πραγματικό φιλέτο στον Πειραιά και την οποία καλόβλεπαν επιχειρηματίες του τουρισμού, για να τη μετατρέψουν σε... ξενοδοχείο! Εχει ακουστεί αυτή η πρόταση! Και βέβαια, από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να συζητάμε για Σαρόγλειο και Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μπει πωλητήριο και στα θέρετρα των αξιωματικών εντός Αττικής, με πρώτο στη λίστα αυτό του Αγίου Ανδρέα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι όσο είναι αυτός υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουληθεί περιουσία που ανήκει στις Ενοπλες Δυνάμεις και πολύ περισσότερο ιστορικά κτίρια, όπως αυτό της ΛΑΕΔ ή του ΝΝΑ, το οποίο εξυπηρετεί και χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει διαμηνύσει προς την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την οποία ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία περί εκποίησης κτιρίων των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι το έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν απαράδεκτο, καθώς δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει αρμοδίως νωρίτερα, ώστε να δοθούν εκ των προτέρων απαντήσεις για κάτι που δεν μπορεί ούτε ως σκέψη να γίνει. Μάλιστα, έδωσε εντολή στον ειδικό γραμματέα του υπουργείο Αντώνη Οικονόμου να απαντήσει αρνητικά στο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.


Απαίτησαν από τον Νοέμβριο περικοπές άνω των 90.000.000 ευρώ εντός του 2013

Οι δανειστές της χώρας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχουν θέσει από τον περασμένο Νοέμβριο νέα ζητήματα περικοπών για τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι τροϊκανοί πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο έθεσαν νέες απαιτήσεις, στις οποίες -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται, η εφαρμογή των μέτρων του 2014 μέσα στο 2013, όπως είχε αποκαλύψει το onalert.gr. Μέτρα που αφορούν περικοπές άνω των 90.000.000 ευρώ, ενώ το θέμα είχε τεθεί πρόσφατα, όπως γράψαμε, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, η τρόικα ζητάει την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και την πλήρη εξομοίωση των αποδοχών για κάθε βαθμίδα ιεραρχίας σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει τονίσει στην πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, και ειδικότερα στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα -καθώς τόσο ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος όσο και ο ειδικός γραμματέας Αντώνης Οικονόμου έχουν επιλέξει να μη συνομιλούν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας- ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπαίνουν καν προς προβληματισμό.
Αλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεπερνούν κάθε λογική και θα έχουν συνέπειες που μπορεί η τρόικα να παριστάνει ότι αγνοεί, ωστόσο θα γίνουν σύντομα ορατές. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από το 31,88% και φτάνουν το 45,42%, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά που έχουν «διαλύσει» την ψυχολογία των στελεχών του Στρατεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου