Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΕΙ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΕΠΟΠΟΙΙΑ

Φωτογραφία του χρήστη Vinus Gloria.
Ηταν 2 Νοεμβρίου του 1940, όταν σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο της Μίκρας. Δεκαπέντε ιταλικά βομβαρδιστικά, με συνοδεία επτά καταδιωκτικών, πλησίαζαν την Θεσσαλονίκη, με αποστολή να την βομβαρδίσουν. Αμέσως απογειώθηκε μικρός σχηματισμός αεροπλάνων, για να αναχαιτίσει τους εναέριους εισβολείς. Αρχισε σφοδρή αερομαχία που μεαφέρθηκε έξω από την Θεσσαλονίκη , στην περιοχή Λαγκαδά.

Μεταξύ των χειριστών ήταν και ο νεαρός -τότε 24 ετών-Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, φτωχόπαιδο, από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας.

Ο Μαρίνος ρίχθηκε με λύσσα σην καταδίωξη των εχθρικών αεροπλάνων 
Και όταν τα πυρομαχικά του εξαντλήθηκαν, απετόλμησε κάτι ανεπανάληπτο στα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά. Αφού κέρδισε ύψος, στην συνέχεια εφώρμησε με ταχύτητα εναντίον ενός ιταλικού
βομβαρδιστικού και με μία καταπληκτική κίνηση ακριβείας κόλλησε πίσω του, αλέθοντας κυριολεκτικώς με τον έλικά του την ουρα.

Από τον εμβολισμό αυτό, σκοτώθηκε αμέσως ο ένας ιταλός, εν'ω οι άλλοι τέσσερις εγκατέλειψαν το σκάφος με τα αλεξίπτωτά τους.

Το α/φος του Μητραλέξη, με στρεβλωμένη την έλικά του, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στα συντριμια του ιταλικού βομβαρδιστικού. Εκεί έσπευσε και συνέλαβε τους τέσσερες ιταλούς , προτάσσοντας το πιστόλι ου. Τούς χαιρέτησε στρατιωτικά, χαμογελώντας, και συστήθηκε. Τούς είπε το ονομά του, οτι ήταν αυτός που τους εμβόλισε, και τους καλωσωρισε....στην Ελλάδα !!
Αυτός ήταν ο Ελληνας στρατιώτης, που ξεκίνησε για τον υπερ πάντων αγώνα, για την ελευθερία της Πατρίδος, ''με το χαμόγελο στα χείλη'', και την κέρδισε, μαζί με την έκπληξη και τον θαυμασμό φίλων και εχθρών....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου